Náš příběh
Myšlenku přestěhovat se do zahraničí jsme v hlavě nosili ještě před první návštěvou Sicílie. Hned po jejím prozkoumání jsme ale měli jasno - sbalili jsme naše životy do dvou batohů, sedli na skútr a následovala osmidenní cesta z Prahy rovnou sem. Pár měsíců po přestěhování, spoustě zážitků a hledání nového domova, jsme se seznámili se sicilskou rodinou, která se pěstování oliv věnuje po generace. A tehdy začala Zbyškova práce po boku Luigiho, hlavy rodiny a zkušeného zemědělce, který ho během několika let zasvětil nejen do pracovních postupů, ale i do historie sběru oliv, péče o půdu a stromy a do všech kroků potřebných k výrobě výjimečného olivového oleje. Při sběru klademe důraz na tradiční metody, zdraví stromů a čistotu produktu. Ale jak sám Luigi říká: „Nejsme to my, kdo tvoří tak dobrý olej. To vše je díky naší půdě, díky Sicílii.“ Dnes už vyrábíme svůj vlastní olivový olej, přičemž se stále držíme zásad sicilské tradice.
dawdwa.jpg)
S Luigim
Teď se o vše chceme podělit i s vámi, a proto vznikl náš rodinný projekt Olejárna. Díky Olejárně k vám ze Sicílie můžeme dostat nejen náš extra panenský olivový olej, ale i zkušenosti s touto plodinou staré Sicílie. Se sběrem začínáme v říjnu, kdy nás čeká několik měsíců každodenní práce začínající východem a končící západem slunce. Pro zaručení té nejlepší kvality olivy vozíme ještě v den sběru do lisovny, kde probíhá proces lisování a poctivého ochutnávání každé várky. Potom ho necháme odpočinout v nerezových sudech, stočíme do plechovek a pošleme do Česka, kde se o odesílání olejů stará Zbyškův brácha Záviš :).
Pro více zajímavostí o sběru oliv nás sledujte na našem Instagramu nebo se za námi přijeďte rovnou podívat!
Zbyšek, Monika & Záviš