Náš příběh
Myšlenku přestěhovat se do zahraničí jsme v hlavě nosili ještě před první návštěvou Sicílie. Hned po jejím prozkoumání jsme ale měli jasno - sbalili jsme naše životy do dvou batohů, sedli na skútr a následovala osmidenní cesta z Prahy rovnou sem. Pár měsíců po přestěhování, spoustě zážitků a hledání nového domova, jsme se seznámili se sicilskou rodinou, která se pěstování oliv věnuje po generace. A tehdy začala Zbyškova práce po boku Luigiho, hlavy rodiny a zkušeného zemědělce, který ho během několika let zasvětil nejen do pracovních postupů, ale i do historie sběru oliv, péče o půdu a stromy a do všech kroků potřebných k výrobě výjimečného olivového oleje. Při sběru klademe důraz na tradiční metody, zdraví stromů a čistotu produktu. Ale jak sám Luigi říká: „Nejsme to my, kdo tvoří tak dobrý olej. To vše je díky naší půdě, díky Sicílii.“ Dnes už vyrábíme svůj vlastní olivový olej, přičemž se stále držíme zásad sicilské tradice.
S Luigim
Teď se o vše chceme podělit i s vámi, a proto vznikl náš rodinný projekt Olejárna. Díky Olejárně k vám ze Sicílie můžeme dostat nejen náš extra panenský olivový olej, ale i zkušenosti s touto plodinou staré Sicílie. Se sběrem začínáme v říjnu, kdy nás čeká několik měsíců každodenní práce začínající východem a končící západem slunce. Pro zaručení té nejlepší kvality olivy vozíme ještě v den sběru do lisovny, kde probíhá proces lisování a poctivého ochutnávání každé várky. Potom ho necháme odpočinout v nerezových sudech, stočíme do plechovek a pošleme do Česka, kde se o odesílání olejů stará Zbyškův brácha Záviš :).
Pro více zajímavostí o sběru oliv nás sledujte na našem Instagramu nebo se za námi přijeďte rovnou podívat!
Zbyšek, Monika & Záviš