Náš příběh

Myšlenku přestěhovat se do zahraničí jsme v hlavě nosili ještě před první návštěvou Sicílie. Hned po jejím prozkoumání jsme ale měli jasno - sbalili jsme naše životy do dvou batohů, sedli na skútr a následovala osmidenní cesta z Prahy rovnou sem. Pár měsíců po přestěhování, spoustě zážitků a hledání nového domova mě místní představili rodině Dimino. A tehdy začala moje práce po boku Luigiho, zemědělce a hlavy rodiny, která se po generace věnuje pěstování oliv a výrobě olivového oleje.

S Luigim

S Luigim

Luigi mě zasvětil nejen do pracovních procesů, ale i do historie sběru oliv, péče o půdu, stromy a postupů nutných k vytvoření olivového oleje té nejlepší chutě a kvality. O každém svém olivovém háji by Luigi dokázal vyprávět hodiny a já z jeho zkušeností už třetím rokem čerpám a beru si k srdci jeho rady. Při sběru klademe důraz na tradiční výrobu, zdraví stromů a hlavně kvalitu a čistotu produktu. Jsem rád, že jsem dostal možnost být součástí celého procesu a mohu se učit od toho nejzkušenějšího. Ale jak sám Luigi říká: „Nejsme to my, kdo tvoří tak dobrý produkt. To vše je díky naší půdě, díky Sicílii.“

Teď se o vše chceme podělit i s vámi a proto vznikla Olejárna, prakticky malý rodinný projekt, který k vám chce dostat nejen čerstvý olej, ale i zkušenosti a zážitky z celého procesu výroby i péče o tuto tradiční plodinu staré Sicílie. Se sběrem začínáme od poloviny října, kdy nás čeká několik měsíců každodenní práce začínající východem a končící západem slunce. Abychom zaručili nejvyšší kvalitu produktu, olivy vozíme ještě v den sesbírání do lisovny (obecně uvádíme, že olej z oliv vylisujeme do méně než deseti hodin od sběru). Tam už probíhá proces lisování, stáčení a samozřejmě ochutnávání. Odtud ho stočíme a zamíří přímo k vám!

Chcete kromě této chuti sdílet i další zážitky a sledovat náš příběh? Sledujte nás na Instagramu nebo se za námi přijeďte rovnou podívat.

Srdečně zdraví

Zbyšek & Monika