FAQ
Kdo stojí za Olejárnou?
Jsme takříkajíc malý rodinný projekt. Před třemi lety jsme se rozhodli sbalit do batohu a odjet na skútru z Prahy až na Sicílii. Při shánění se po práci nás místní seznámili s rodinou Dimino, která se po generace věnuje pěstování oliv a výrobě olivového oleje. A tou zásadní postavou pro Olejárnu se stala hlava rodiny, Luigi Dimino (více si přečtěte v Našem příběhu nebo nás rovnou sledujte na Instagramu).
Olivový olej, přezdívaný “Oro di Sicilia” (zlato Sicílie), je po generace opečovávané bohatství tohoto ostrova i rodiny Dimino, která nás přijala mezi sebe a začala nás učit zcela pokorný přístup k zemědělství i samotné půdě a přírodě. Olejárna vznikla pro to, abychom vám ho mohli přinést i domů do Česka.
Zbyšek, Monika a Záviš
Jak funguje předplatné?
Čím méně starostí, tím spokojenější člověk! To je základní myšlenka našeho předplatného, které patří zejména těm, kteří se bez olivového oleje nemohou obejít. Pokud zjistíte, že vám náš olej sedí, není nad čím váhat. Vyberte si jednu ze dvou variant a dopravce, který vám vyhovuje. Dopravu máte vždy zdarma!
Jste velcí milovníci oleje? Vyberte si variantu dodání 1x za dva měsíce, dohromady tedy šest litrových balení za rok. Pro ty, kteří si rádi olej vychutnávají déle, tu máme pomalejší variantu dodání 1x za 3 měsíce.
Poté už neřešíte nic. Následujících dvanáct měsíců vám budeme zasílat olej podle vámi preferované varianty, odesílat ho budeme podle vašeho výběru vždy na počátku každého druhého či třetího měsíce, v první pracovní den.
Držet se budeme vámi preferované dopravy při objednávce, pokud byste však chtěli zvolit dodatečně jinou variantu, stačí se nám ozvat.
Jaký typ oleje nabízíte?
Luna Vergine je za studena lisovaný extra panenský olivový olej z prvního lisu, v kterém se snoubí zkušenosti a šetrná, tradiční výroba. Vyrábí se na malé rodinné farmě sicilského rodu Dimino, který se věnuje pěstování oliv a výrobě oleje po generace. A z farmy putuje přímo k vám. Je to přesně ten případ, kdy se říká - od výrobce ke spotřebiteli!
Svoji kvalitu a výjimečnou plnou a kořenitou chuť si získává díky celoroční péči o půdu a stromy. Důraz se klade hlavně na zdraví stromů a výrobu bez používání chemie ve všech olivových hájích. Lidé si ho cení pro jeho chuť i intenzivní aroma.
Je tahle cena adekvátní?
Cenu na našem e-shopu uvádíme na litr oleje, což může zprvu působit opticky draze. Věříme ale, že jde o ideální balení. Nespotřebujete ho klidně už za dva týdny jako půllitr, naše plechovky jsou navíc ideální na skladování. Jelikož na Sicílii žijeme, jako jedni z mála českých prodejců olivy opravdu sami sbíráme, olej zpracováváme a pouze nepřeprodáváme.
Na samotný sběr jsme s Luigim jen sami dva, věnujeme mu intenzivně celé tři měsíce od brzkého rána do západu slunce. Po sběru přichází lisovna, v které se každý den čeká klidně do druhé hodiny ráno, než je proces hotový. A tím to samozřejmě nekončí.
Stojíme si za tím, že jde o olej skvělé kvality a zaručujeme, že je přímo z prvního lisu. A nemusíte se u nás obávat toho, že by vás někdo klamal, chceme s vámi naopak sdílet naše zkušenosti i samotný sběr či proces výroby. Pokud vás zajímá víc, sledujte nás na našich sociálních sítích.
Jak je olej skladován a jak dlouho vydrží?
Olej je skladován přímo v lisovně, ihned po vylisování ho přeléváme do nerezových sudů, kde odpočívá. První olej dovážíme do Česka přibližně dva týdny po začátku sběru a následném zpracování. Aby zůstával olej co nejčerstvější, vždy stáčíme jen určité množství a během roku ho postupně doplňujeme do skladu v Praze. Během roku nabízíme vždy olej z čerstvé podzimní sklizně, který se postupem času stává jemnějším, pořád si však udržuje skvělou chuť a vůni.
Doporučená doba konzumace je při správném skladování po otevření 2 roky. Olej je však stále v procesu, při správném skladování se postupem času stává jemnějším.
Jak správně olej uchovávat po otevření?
Uchovávání není v případě Luna Vergine žádná věda. Pomáhá k tomu právě i stáčení oleje do plechovek. Díky nim je totiž lépe chráněný před světlem a stačí ho tedy nemít přímo na okně či na výrazně teplejším místě, než je běžná pokojová teplota. Vystavovat by se pak neměl ani mrazu.
Je váš olej bio nebo ekologicky pěstovaný?
Čistá příroda, i takto by se dal popsat náš olej. Díky dlouholeté tradici rodiny Dimino, která se předává z generace na generaci a které jsme teď vděčně součástí, je o olej pečováno jen přírodními produkty (hnůj) a procesy bez jakýchkoliv postřiků a chemických produktů. Všechny naše stromy jsou zdravé a celoročně kontrolované. Olej je za studena lisovaný a nefiltrovaný. O produkt s BIO certifikací se nejedná.
Odkud pochází vaše olivy?
Olivové háje se rozkládají přibližně na deseti hektarech půdy, leží na různých místech v okolí města Sciacca. Některé z nich sázel sám Luigi, některé jeho předci. Pečlivě vybírané terény jsou v rozlehlých nížinách a pod skalisky sicilských hor.
Při tom vždy kladli důraz na to, aby byl v okolí dostatek vody, což se v momentální situaci hodí. Protože jak Luigi rád říká: “Stromy jsou jako lidi, potřebují vodu. Když nebude voda, nebude se jim dařit dobře.”
Jaké má olej chuťové vlastnosti?
Náš olej má jemnější chuť a vůni, díky čemuž je vynikající ke sladkovodním i mořským rybám. Delikátně se hodí k masu a je zvláště vhodný k dochucení zeleniny a salátů. Zvýrazňuje chutě, nepřekrývá je a ví, jak potěšit chuťové buňky
Jak olej používat v kuchyni?
V kuchyni lze najít celou řadu využití. I klasická česká svačina – chleba s máslem – má na Sicílii svoji alternativu. Bagetu s olivovým olejem. Stačí ho zlehka nalít na talířek, vedle vysypat trochu sušeného oregána a bagetu po kouskách namáčet v oleji.
Další klasikou je využití v salátech, ale i místo jakékoliv omáčky k masu či rybám, marinování, pečení a vaření. Náš olivový olej se dá zkrátka využívat každý den s jistotou, že do svého těla dostáváte kvalitní potravinu plnou živin.
Můžu olej používat na vaření?
Používání olivového oleje na vaření nebo dokonce smažení je bez problému možné, pokud smažíte při nižších teplotách. Díky jeho vysokém bodu zakouření (až 210 °C) je ideální k osmahnutí zeleniny nebo plátku masa, čemuž dodá připravovanému pokrmu příjemnou chuť. Pro zintenzivnění chuti můžete po osmažení znovu zakápnout.
Kde mohu olej zakoupit?
Objednat si olej můžete pouze na našem e-shopu, doručíme vám ho buď skrze dopravce, kterého zvolíte, či vám nabízíme osobní odběr. Ten je však časově omezený, jelikož máme v Praze doslova jen dvě ruce. Podrobnosti o možném čase a místě vyzvednutí najdete v průběhu objednávky.